We hebben allemaal een liefdesaffaire... met suiker.

Wanneer je het woord "hormoon" hoort, denk je misschien aan tieners of vrouwen in de menopauze, MAAR we hebben allemaal - op elke leeftijd - hormonen die elke dag door ons lichaam stromen.
Vraag je je wel eens af waarom je voelt wat je voelt? Hongerig? Slaperig? Chagrijnig? Zweterige handpalmen? Hormonen kunnen verantwoordelijk zijn voor die gevoelens.

In deze blog duiken we dieper in de reden achter die gevoelens en hormonen.
Velen van ons hebben geprobeerd af te vallen, worstelen met een gebrek aan energie en vragen zich af waarom het zo moeilijk is om onze suikerbehoefte te weerstaan. Het lijkt misschien wat vergezocht, maar je suikerbehoefte kan worden veroorzaakt door insulineresistentie. Het zou het eerste moeten zijn waar je aan wilt werken.

In een notendop gebeurt insulineresistentie wanneer we te veel suiker en koolhydraten van lage kwaliteit eten voor TE LANG en TE VAAK.
In deze gevallen zal er in de loop van de tijd een aantal dingen gebeuren:

  • Onze cellen worden minder gevoelig voor ons hormoon insuline, wat betekent dat onze cellen minder efficiënt worden om glucose op te nemen en om te zetten in energie.

  • Het teveel aan glucose hoopt zich op in onze bloedbaan en omdat er nergens anders heen kan, zet ons lichaam deze extra energie om in vet en slaat het op voor later in onze vetcellen;.

  • Instabiele bloedsuikerspiegels als gevolg hiervan zullen extra verlangens veroorzaken.

Deze achtbaan heeft een paar implicaties:

  • We beginnen gewicht te winnen, vooral buikvet.

  • We kunnen energie missen omdat we onze glucose uit ons voedsel niet op een efficiënte manier kunnen gebruiken en voelen de behoefte om elke 2-3 uur te eten.

  • We ontwikkelen sterke voedselverlangens (hallo zak chips of pak koekjes!).

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van symptomen die we kunnen ervaren wanneer we insulineresistent worden. Daarom is het belangrijk dat we het onderliggende probleem van insulineresistentie aanpakken wanneer we aan deze gezondheidsproblemen willen werken. Dus laten we eens kijken wat er gedaan kan worden om uiteindelijk minder voedselverlangens te hebben, af te vallen en meer energie te voelen!

5 belangrijke dingen om in gedachten te houden:

  1. Richt je op HOGE kwaliteit koolhydraten en niet op koolhydraten van lage kwaliteit:

    Koolhydraten van lage kwaliteit hebben een negatieve invloed op pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegels en we willen ze zo stabiel mogelijk hebben. Een paar voorbeelden: gebruik volkorenbrood met veel zaden en vezels in plaats van gewoon wit brood, gebruik zoete aardappelen in plaats van witte aardappelen.

  2. Combineer koolhydraten/suikers met eiwitten, vezels en gezonde vetten:

    Dit zal een impact hebben op het verlagen van de pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegels. Een smoothie is een goed voorbeeld van hoe je gezonde koolhydraten (fruit/groenten) kunt combineren met gezonde vetten (kokosmelk) en gezonde eiwitten met vezels (lijnzaad).

  3. Begin je dag niet met een suikerrijk ontbijt:

    Het zet je echt op weg naar een beetje rampspoed voor de rest van de dag. Het is als een cascaderende factor: het zal verlangens triggeren, je vaker laten eten en verkeerde voedselkeuzes triggeren. Bijvoorbeeld, roerei met ham en avocado in plaats van brood met hagelslag of jam.

  4. Voer Intermitterend Vasten uit tijdens 3-4 dagen van de week:

    Het is eigenlijk een techniek die je dag verdeelt in twee delen: een eetvenster en een vastenvenster. Je eet 16 uur per dag niet en je mag 8 uur per dag eten. Voor de meeste mensen werkt het het beste om het ontbijt over te slaan en voor het eerst rond lunchtijd te eten. Deze techniek richt zich op het beperken van het aantal keren dat je eet. Onze lichamen zijn niet gemaakt om de hele tijd te eten. Het zal onze alvleesklier een pauze geven (die insuline moet produceren) en het zal ook helpen om in de vetverbrandingsmodus te komen.

  5. Informeer jezelf over wat je in je mond stopt - lees voedseletiketten:

    Onthoud dat 4 gram suiker 1 suikerklontje is. Pas op voor misleidende claims zoals "geen toegevoegde suiker" omdat ze kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam kunnen bevatten. Hoewel ze geen calorieën aan je dieet toevoegen, kunnen ze eigenlijk verlangens vergroten en de afhankelijkheid van voedsel met veel suiker vergroten.

Ik hoop dat deze blog je heeft geïnspireerd om een paar tips toe te passen en je weer energieker te voelen met minder verlangens! Als je meer informatie of begeleiding nodig hebt, neem dan gerust contact met me op >>> HIER <<<

** Bekijk de webinars die we geven over verschillende onderwerpen over de invloed van hormonen op gewichtsverlies, slaap en je haar.

Je kunt ze >>> HIER <<< vinden.

Vorige
Vorige

5 Dingen om te doen wanneer je hormonen lijken tegen te werken na 35.